COVID-19: VENTILACIÓ I SISTEMES DE CLIMATITZACIÓ EN ESTABLIMENTS I LOCALS DE CONCURRÈNCIA HUMANA

ACTECIR fa un article amb referència al COVID-19

La principal via de transmissió del virus SARS-CoV-2 és la via aèria, a través de petites gotes que es produeixen quan una persona infectada tus, esternuda o parla, a distàncies curtes (gotes superiors a 5 micres). Aquestes gotes són relativament pesades, no viatgen lluny i es dipositen ràpidament al terra o a les superfícies properes. Per això una de les principals mesures per evitar el contagi és mantenir la distància entre persones d’1.5-2 metres. 

Tanmateix, el virus pot ser viable a l’aire unes hores en aerosols més petits (inferiors a 5 micres) que poden desplaçar-se a més distància, transportats per fluxos d’aire o per conductes d’aire dels sistemes de climatització. Tot i que aquesta via de transmissió per aerosols petits és menys probable, cal tenir-la en compte i adoptar mesures preventives al respecte. 

És important considerar la ventilació com a mesura efectiva de prevenció i control de la malaltia. La renovació de l’aire té efecte sobretot per reduir aquestes gotes més petites, que poden romandre hores en suspensió en ambients tancats.  

A nivell d’unitats de tractament d’aire s’ha d’intentar treballar, sempre que es pugui, només amb aire exterior, sense recirculacions. La recirculació pot ajudar a mantenir  els aerosols a l’ambient a l’evitar que precipitin per gravetat i recirculant-los. Aquests equips, però, no amplifiquen la concentració de virus. 

Per més informació fes click per descarregar el PDF

Articles relacionats

40 Aniversari ACTECIR

ACTECIR, l’associació Catalana de Tècnics en Energia, Climatització i Refrigeració, es complau anunciar la celebració d’un esdeveniment exclusiu, el seu

Llegir més »