Europa: Acord sobre gasos fluorats.

Europa: Acord sobre gasos fluorats

El Parlament Europeu i el Consell han arribat a un acord provisional que contempla prohibicions específiques de l’ús d’HFC i HFO, a més de l’eliminació completa dels HFC per al 2050.

Si bé el contingut de l’acord encara no s’ha revelat, inclou dates d’eliminació específiques per a l’ús de gasos fluorats en sectors on es considera “tecnològicament i econòmicament factible” canviar a alternatives sense gasos fluorats, com aire condicionat i bombes de calor.

També es diu que l’ acord cobreix condicions i terminis estrictes per a l’ ús de gasos F d’ alt PCA per al servei o manteniment de diferents tipus d’ equips.

El relator Bas Eickhout va elogiar l’acord com “un acord ambiciós” que posaria fi als gasos fluorats. “Això és crucial, no només perquè aquests gasos són extremadament danyosos per al clima, sinó que també brindem claredat a les empreses i, amb això, seguretat per a les inversions”, va afirmar.

Estem trencant el cicle interminable de nous còctels químics que corren el risc d’arrossegar tecnologies com les bombes de calor i els interruptors, que són clau per a la nostra transició energètica, al debat sobre els PFAS. Les empreses europees ja estan a l’avantguarda del desenvolupament d’alternatives netes als gasos fluorats, per la qual cosa aquesta llei serà bona per al clima i l’economia europea“.

Informes no confirmats suggereixen que l’acord inclou una prohibició total de l’ús de gasos fluorats de més de 150 GWP en bombes de calor monobloc petites (<12 kW) i aire condicionat a partir del 2027, i una eliminació completa el 2032. D’aire condicionat split i bombes de calor, es creu que l’acord inclou una prohibició total dels gasos fluorats a partir de 2035, amb terminis més primerencs per a certs tipus de sistemes split amb major PCA.

El Parlament i el Consell han d’ aprovar formalment l’ acord abans que pugui entrar en vigor.

Articles relacionats

40 Aniversari ACTECIR

ACTECIR, l’associació Catalana de Tècnics en Energia, Climatització i Refrigeració, es complau anunciar la celebració d’un esdeveniment exclusiu, el seu

Llegir més »