Posa’t al dia sobre la Directiva ErP: tot el que has de saber abans del 26 de setembre

El 26 de setembre s’aplica el tercer esglaó de la Directiva Europea Ecodesign (ErP), pel qual es limiten les emissions màximes de NOx.

  • L’objectiu d’aquesta normativa és reduir l’impacte mediambiental dels equips i instal·lacions.
  • Junkers s’avançava aquest any a l’entrada en vigor de la normativa presentant la gamma Hydronext d’escalfadors estancs i de baixes emissions NOx.

Madrid, 24 de setembre de 2018. Va arribar el dia: aquest 26 de setembre es s’aplica el tercer i últim esglaó dela nova Directiva EuropeaEcodesign (ErP), normativacon la qual es culminarà el canvi de les normes legislatives del mercat dels equips productors de calor , calderes i dipòsits d’aigua calenta sanitària. Una transformació que va començar el 26 de setembre de 2015 amb l’aprovació de la primera fase de la Directiva ErP i l’entrada en vigor de la Directiva deEcolabelling (ELD) encarregada de definir l’obligatorietat d’incloure l’etiqueta de classificació energètica en els aparells i en els sistemes.

Però què canviarà llavors el proper 26 de setembre? Quins productes es veuran afectats per aquest últim graó en la Directiva? Junkers, marca de la divisió Bosch Termotècnia pertanyent al Grup Bosch, ha volgut donar resposta als dubtes d’instal·ladors, professionals del sector i consumidors, explicant les principals claus a tenir en compte per arribar a aquesta data coneixent i entenent en profunditat el més rellevant deesta normativa.

• Què és la ErP? La Directiva Ecodesign (ErP) és una normativa europea obligatòria en els 28 estats membres de l’àrea d’influència econòmica de la Unió Europea que s’encarrega de regular el disseny ecològic i el marcat d’eficiència dels productes que consumeixen energia en relació a les emissions màximes de NOx, el nivell màxim de pèrdues tèrmiques en els dipòsits de acs i el nivell de soroll per a bombes de calor de climatització, bombes de calor d’a.c.s., termos elèctrics, calderes elèctriques i de cogeneració.

• Per què es posa en marxa aquesta normativa? La motivació principal de l’aplicació d’aquestes normatives és la reducció de l’impacte mediambiental d’aquestes instal·lacions, ja que les emissions de NOx contribueixen a la formació d’ozó a les capes baixes de l’atmosfera, a la creació de la boira fotoquímica i l’efecte hivernacle.

• Què passa el 26 de setembre? Aquest dia s’aplica el tercer esglaó d’eficiència i les limitacions d’emissions màximes de NOx, impedint l’obtenció del marcatge CE i la introducció en els mercats per a la seva venda, d’equips que no compleixin amb els requisits.

• Quins productes es veuran afectats? La culminació d’aquest procés legislatiu afectarà escalfadors d’aigua a gas, calderes i acumuladors de gas, bombes de calor de gas, calderes de combustibles líquids i calderes i bombes de calor de gasoil, impedint -com s’esmentava abans- obtenir el marcatge CE , i per tant posar-se al mercat, a aquells aparells que no compleixin amb els nivells mínims d’eficiència i màxims d’emissions de NOx.

Avançant-se a l’entrada en vigor d’aquesta normativa, enguany Junkers presentava la nova gamma Hydronext d’escalfadors estancs i debajas emissions NOx, composta per 3 models, Hydronext 5600 S, Hydronext 5700 Es Hydronext 6700i S, aquest últim capaç de combinar la tecnologia més capdavantera amb connectivitat Wi-Fi integrada i el disseny més innovador amb front de vidre i display tàctil a color.

2018, un any decisiu que començava amb el RITE
L’aplicació d’aquestes normatives serà el punt i final a un any decisiu en matèria de legislació, després de la fi de la moratòria de cinc anys que va marcar la disposició transitòria al Reglament d’Instal·lacions Tèrmiques en Edificis (RITE), i que va tenir lloc el passat 14 d’abril.

Aquest reglament prohibeix la instal·lació d’escalfadors d’aigua a gas de cambra oberta, la motivació principal era la seguretat, ja que la càmera estanca on es produeix la combustió interna és una cambra segellada, de manera que no permet que cap gas procedent de la combustió pugui revertir cap al local on es troba instal·lat. A més, no necessita cap tipus de ventilació, de manera que pot ser instal lat amb completa seguretat en qualsevol estada.

Articles relacionats

40 Aniversari ACTECIR

ACTECIR, l’associació Catalana de Tècnics en Energia, Climatització i Refrigeració, es complau anunciar la celebració d’un esdeveniment exclusiu, el seu

Llegir més »