El CEEC insta el sector energètic a ser “valent” per entomar els reptes de futur en l’11a Nit de l’Eficiència

El passat 27 de juny, ACTECIR va ser present a la 11a edició de la Nit de l’Eficiència, una de les cites anuals del clúster (CEEC), que ja és el principal punt de trobada del sector energètic i la sostenibilitat a Catalunya. Més de 600 tècnics, investigadors, empresaris i representants institucionals del sector s’han reunit al Teatre Nacional de Catalunya en una jornada que també ha servit per celebrar una nova edició dels Premis EmErgEnt.

L’acte, conduït per la periodista Anna Boadas i l’actor Octavi Pujades, ha començat amb la intervenció del president del Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya, Joaquim Daura, qui ha parlat dels principals reptes d’aquesta transició energètica. “Tenim un bon punt de partida, el full de ruta de la PROENCAT, però hem de ser valents”, ha comentat Daura, qui ha fet èmfasi en el fet que en els pròxims anys “caldrà tancar els reactors nuclears que avui representen el 50% de l’energia que generem”.

Seguidament, la directora de l’Institut Català d’Energia, Marta Morera, ha parlat de la tasca feta pel departament d’Acció Climàtica, fent menció a algunes de les fites aconseguides darrerament, com ara l’aprovació de l’estratègia de biogas de Catalunya o les 100.000 instal·lacions d’autoconsum assolides a finals de 2023. “Anem segons el ritme marcat”, ha conclòs Morera.

Per la seva banda, la Tinenta d’Alcaldia d’Agenda 2030 de l’Ajuntament de Barcelona, Laia Bonet, ha expressat la voluntat del consistori “d’accelerar al màxim la transició energètica a la ciutat”. “Actualment això ja es planteja en termes de necessitat” ha comentat Bonet, qui ha indicat que l’Ajuntament pretén triplicar la potència de fotovoltaica instal·lada el 2027.

La temàtica escollida en l’edició d’enguany ha estat l’art, un fet que ha quedat reflectit amb una actuació d’arts escèniques a l’escenari del Teatre Nacional de Catalunya creada per l’estudi Paco Gramaje. L’espectacle Girasomnis ha submergit l’audiència en una experiència onírica on l’art i la imaginació han confluït.

Una altra de les protagonistes de la jornada ha estat la intel·ligència artificial. L’acte ha comptat amb una ponència per part del director del Centre  of Innovation for Data Tech and Artificial Intelligence (CIDAI), Joan Mas Albaigès, qui ha fet algunes reflexions al voltant del llibre blanc de la IA aplicada a l’energia. El responsable del CIDAI ha fet referència a algunes de les oportunitats que ofereix la IA en aquest sector en els àmbits de la generació, distribució i consum. També ha parlat de les barreres que limiten el seu desenvolupament, destacant la compartició de les dades, la manca de retorn immediat en les inversions o la regulació.

Durant la cerimònia, el clúster ha rebut la certificació ODS per la seva tasca de promoció de la sostenibilitat i els seus esforços per impulsar la descarbonització de les empreses i organismes del sector energètic. La directora de Bureau Veritas, Isabel Tejero, ha estat l’encarregada de fer l’entrega del distintiu que ha recollit el gerent del CEEC, Francesc Ribera.

Nova edició dels  Premis EmErgEnt 

Aquesta edició de la Nit també ha comptat amb la celebració d’una altra edició dels Premis EmErgEnt, que reconeixen els millors projectes d’emprenedors i start-ups en l’àmbit de la gestió energètica eficient. En total han estat seleccionats sis projectes per ser presentats a l’acte del TNC amb temàtiques al voltant de l’hidrogen verd, el vehicle elèctric o la gestió energètica d’edificis. L’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC), Eurecat, Urban Impacta, Zertifier, Blockchain Digital Energy i Factor Energia han estat les empreses participants.

El premi al millor projecte en la categoria llavor, entregat per la directora d’Innovació de WATTEGA, Esther Izquierdo, i el director general general d’Indústria de la Generalitat, Oriol Alcoba, ha estat per Eurecat amb el projecte e-leaf que pretén donar resposta a la manca de provisió de materials per a electrolitzadors o piles de combustió que vulguin utilitzar hidrogen verd. Pel que fa a la categoria producte, l’empresa Zertifier ha estat la guanyadora amb el projecte ZERTI Power que busca aprofitar la tecnologia blockchain per millorar la gestió de les comunitats energètiques. L’entrega del premi en aquest cas ha anat a càrrec de la Tinenta d’Alcaldia d’Agenda 2030 de l’Ajuntament de Barcelona, Laia Bonet, i l’advocada de DAUSS Advocats, Lara Campanario.

El clúster també ha volgut fer un reconeixement a diferents entitats i persones vinculades al sector de l’energia eficient i la sostenibilitat per la seva tasca, amb l’entrega de diversos premis. El CEEC ha destacat la seva contribució al desenvolupament social i empresarial, la promoció i difusió dels valors mediambientals i els seus esforços en l’impuls de la transició energètica i el procés de descarbonització.

Premis  i Reconeixements de la 11a edició 

  • Premi Entitat social:

Fundació Albert  Bosch 

Per la promoció de la investigació i la recerca de solucions mèdiques, biomèdiques i quirúrgiques a les malalties infantils i, en general, contribuir al benestar de les persones durant la seva vida.

Lliurament a  càrrec del vicepresident del CEEC, Bernat Garcia, i el CEO d’Energy Tools,  Jordi Rabat. Recollida per part de la directora de la Fundació Albert Bosch,  Cristina Sanz.

 

  • Premi Periodisme:

Cori Calero,  periodista de 3Cat especialitzada en emergència climàtica i sostenibilitat

Per la seva tasca periodística de divulgació i generació de consciència sobre l’emergència climàtica, la contaminació i la necessitat de pràctiques més eficients i respectuoses amb el mediambient, apel·lant a través de les seves peces informatives als diferents agents socials.

Lliurament per  part del president del CEEC, Joaquim Daura.

  • Premi Millor Pràctica  Empresarial:

Roca Grup

Lliurament a  càrrec del secretari del CEEC, Ignasi Clariana, i el conseller Delegat de  l’Electra Grup, Oriol Xalabarder. Recollida per part del director de  sostenibilitat de Roca Grup, Carlos Velázquez.

  • Premi Trajectòria:

Juanjo Escobar

Lliurament  efectuat pel president del CEEC, Joaquim Daura, i la directora de l’Institut  Català d’Energia, Marta Morera.

Articles relacionats

Fira EFINTEC 2024

EFINTEC és la fira de referència del sector de la instal·lació i l’energia Reuneix 8.000 professionals, majoritàriament instal·ladors, però també

Llegir més »