Per a un nou projecte residencial de 230 habitatges a Sevilla est
Madrid, juny de 2020.
Saint-Gobain ISOVER, companyia líder en la fabricació de sistemes d’aïllament en edificació, ha format part de el projecte Residencial Argos, un complex residencial de 230 habitatges ubicat a la zona de Sevilla Est, amb un distintiu caràcter propi.
Aquesta moderna urbanització privada d’habitatges d’obra nova s’ha creat amb els materials de més qualitat i compta amb extraordinàries zones comunes pensades exclusivament per satisfer les necessitats dels seus habitants.
El disseny de Residencial Argos és feina de l’estudi Atrio Arquitectura, que han dotat a el projecte d’habitatges d’un aspecte elegant, que pot observar-se en l’encertada combinació de les seves tonalitats, els seus grans finestrals o en els seus acabats d’alta qualitat, i tot això sense deixar de banda el seu compromís amb el medi ambient i l’edificació sostenible.
Un projecte concebut de manera global, que ha comptat amb diferents solucions d’aïllament ISOVER per a la seva construcció: fent possible una envoltant eficient, amb la llana mineral Clima 34 en un Sistema SATE; creant espais interiors que asseguressin el confort dels usuaris, amb les solucions Drywall i PV ACUSTIVER en envans i extradossats; i amb els conductes autoportants CLIMAVER® NET, per assegurar una correcta i efiiente distribució de l’aire a les instal·lacions de l’edifici, amb la màxima estanquitat.
En aquesta ocasió, des ISOVER hem volgut comptar amb la visió d’Atri Arquitectura com a artífexs de la creació d’aquest projecte, així com la seva experiència a través de les solucions triades per a la seva consecució:
ENTREVISTA SOBRE PROJECTE AL ESTUDI ATRIO ARQUITECTURA
Quin és l’ADN de Atrio Arquitectura en els seus projectes?
En Atrio, estudi d’arquitectura, treballem cada fase del projecte amb la màxima dedicació i procurant el major nivell de detall, de manera que es faciliti la tasca d’execució d’obra. Entenem també important la coordinació amb els col·laboradors en instal·lacions i estructures, controlant cada aspecte del projecte i l’obra. I, per descomptat, atendre les necessitats i desitjos de el client, procurant sempre el major enteniment.
També està en el nostre ADN el desenvolupar una arquitectura eficient i sostenible, projectant edificis amb baix consum energètic i baixa petjada de carboni, donant gran importància a factors bioclimàtics en el disseny de el projecte i tenint cura dels detalls constructius i l’execució en obra.
Són els projectes residencials on l’Estudi Atrio té millor desenvolupat la seva know-how?
Així és en el moment actual, si bé, en altres moments de la nostra trajectòria hem treballat amb més intensitat en projectes de residències de gent gran o en equipaments educatius.
Quins són, en tres paraules, els pilars sobre els quals creen un projecte arquitectònic com el del Residencial Argos?
Programa sol·licitat / Imatge atractiva / Qualitat constructiva
Quins van ser els motius per decantar-se per una solució d’aïllament SATE per a aquest projecte?
Dins el ventall de possibilitats plantejades d’inici, l’opció del SATE resolia adequadament el comportament tèrmic de l’edifici en les seves diferents orientacions, sent també una solució viable des del punt de vista econòmic. Ens solucionava de manera general el tema de ponts tèrmics en façanes, aspecte que tenim cura de manera especial en l’estudi.
Per què van optar per un sistema SATE de llana mineral?
Ens oferia les característiques i prestacions que busquem per aquest sistema constructiu. A més, la llana de vidre, que és la utilitzada en aquest projecte, està fabricada amb un gran percentatge de vidre reciclat i sorra, que també és un producte que es pot considerar ràpidament renovable. I la seva producció genera pocs residus.
Quins elements són els que considera que més destaquen en el projecte Residencial Argos? Referit a concepte, disseny, solucions…
D’una banda, la imatge de l’edifici. Es tracta d’un disseny contemporani i nou que fa una combinació del SATE acabat en morter blanc amb zones de panell compost d’alumini en el color de les fusteries.
El projecte aconsegueix assumir els exigents requeriments de promotor en quant a nombre i tipus d’habitatges, tenint cura de la imatge final de la mateixa i l’interior de cada habitatge, així com les zones comunes que adquireixen un gran protagonisme en aquesta promoció.
Ens agradaria destacar que l’edifici té un aïllament interior al extradossat de plaques de guix laminat (també solucionat amb llana mineral). Això fa que l’edifici disposi d’una “doble envolvent aïllant”, una exterior i una altra interior el que reforça i garanteix la continuïtat de l’aïllament, l’estanquitat dels tancaments i l’absència de ponts tèrmics en façanes. Per complementar aquest aspecte s’ha cuidat especialment la posada en obra de les fusteries i els seus segellats.
Pot ser aquest projecte una de les obres de SATE més grans a l’àrea metropolitana de Sevilla?
Entenem que així és. És una opció que es planteja freqüentment en obres de rehabilitació i, en aquest cas, nosaltres hem entès que és també una opció interessant en un edifici de nova planta. No tenim coneixement d’altres projectes residencials que hagin aplicat el sistema SATE en façanes. Sí que pot haver algun amb façanes ventilades.
En termes més generals, Cap a on creuen que van les llars pel que fa a solucions i productes? Quines són les tendències fonamentals en aquest moment en matèria d’arquitectura que us esteu trobant?
Els habitatges, i en general els edificis, tendeixen cap a un consum gairebé nul. Això obliga a augmentar els aïllaments, millorar les fusteries i cuidar la seva posada en obra i a controlar les infiltracions que es produeixen.
Pel que fa a disseny, i sobretot després dels esdeveniments recents, els habitatges tendiran a ser una mica més generoses quant a superfície i, per descomptat, més flexibles, lluminoses i amb zones exteriors.
Així mateix, les instal·lacions de ventilació i climatització tindran un paper important i ens seran familiars paraules com aerotermia, recuperador de calor, etc. El control de les instal·lacions i el monitoratge de les condicions ambientals suposarà l’entrada definitiva de la domòtica a les llars.