L’ICAEN llança una campanya de difusió de l’autoconsum fotovoltaic

L’ICAEN inicia una campanya per a que els ciutadans s’animin a aprofitar l’energia del Sol per a generar electricitat en sostres, teulades, terrats i pèrgoles de casa seva.

L’Institut Català d’Energia llança una campanya audiovisual de difusió de l’autoconsum fotovoltaic a través de xarxes socials, amb l’objectiu d’explicar-ne els avantatges i desmuntar els falsos mites, i animar a la ciutadania a aprofitar l’energia del Sol per generar i consumir energia elèctrica a casa seva. L’autoconsum fotovoltaic és legalment i econòmicament molt interessant alhora que permet que Catalunya avanci cap a la sobirania energètica.

Sota el lema “Produeix i consumeix la teva pròpia energia, l’autoconsum t’ho permet!”, la campanya consta de cinc càpsules, que responen de manera ràpida i didàctica les principals preguntes sobre l’autoconsum fotovoltaic: “Què és l’autoconsum?”; “Tothom pot tenir una instal·lació d’autoconsum elèctric a casa seva?”; “Quins són els avantatges de l’autoconsum?”; “És interessant disposar de bateries en l’autoconsum elèctric?”, i “L’autoconsum és viable tècnicament?”.

Aquesta acció pretén lluitar contra el desconeixement dels ciutadans, que és una de les barreres que dificulten la generalització de la pràctica de l’autoconsum a Catalunya, i que s’agreuja per la complexitat normativa pròpia del sector elèctric estatal.

El paper clau del ciutadà en la transició energètica

La transició energètica situa la ciutadania en el centre del nou model energètic net, renovable, distribuït, participatiu i democràtic, que proposa per a Catalunya el Pacte Nacional per a la Transició Energètica.

En aquest nou model, l’apoderament ciutadà permetrà que els usuaris passin de ser consumidors passius a produir i gestionar la seva pròpia electricitat, emmagatzemar-la i compartir-la amb altres usuaris a través de les instal·lacions d’autoconsum fotovoltaic i de la creació de comunitats solars que comparteixin l’energia elèctrica a través de xarxes de distribució.

En aquesta mateixa línia, la Generalitat està treballant en la convocatòria d’ajuts per a l’adquisició de bateries per emmagatzemar l’electricitat d’instal·lacions d’autoconsum fotovoltaic per tal de fer-les més eficients i iniciar el camí per a disposar d’energia km zero a compartir entre els ciutadans.

Articles relacionats