L’ICAEN amb el procés de transició energètica

Els Premis de Bones Pràctiques Regionals reconeixen la tasca de l’organisme per avançar cap a un nou model energètic més net, sostenible i democràtic

L’Institut Català d’Energia (ICAEN) ha rebut avui el premi de Bones Pràctiques Regionals que atorguen l’Organització de Regions Unides (ORU) i el Programa per al desenvolupament de les Nacions Unides (PNUD) per la seva tasca d’impuls de la transició energètica del país. El guardó s’ha lliurat a Rabat (Marroc), en el marc del Fòrum Mundial de Regions.

El premi posa en valor el conjunt d’actuacions que Catalunya, a través de l’ICAEN, ha posat en marxa amb l’objectiu d’avançar cap un nou model energètic més net, sostenible i democràtic, en què el ciutadà estigui al centre, s’elimini la dependència dels combustibles fòssils i es redueixin les emissions contaminants. Aquesta transició energètica ha de traduir-se, gràcies a la transformació del sector i l’aplicació de les noves tecnologies, en una millora del benestar dels ciutadans i de la competitivitat de les empreses.

Així, l’ICAEN va liderar la redacció i negociació amb els agents econòmics, socials i del sector de l’energia del document del Pacte Nacional per a la Transició Energètica, aprovat després pel Govern. El document es fixa l’objectiu d’assolir d’un model basat en un 100% en energies renovables desitjablement en l’horitzó 2050, amb la voluntat de convertir l’accés a l’energia en un dret fonamental per als ciutadans, de garantir el subministrament i d’esdevenir una eina en la lluita contra el canvi climàtic. En aquesta mateixa línia, el Govern ha promogut la Llei de Canvi Climàtic, que va superar el tràmit parlamentari i que dota la Generalitat de les eines i els recursos per lluitar contra les emissions contaminants i afavorir i incentivar les bones pràctiques ambientals.

Aquestes actuacions legals i normatives s’han traduït en diferents accions concretes, liderades per l’ICAEN. Així, el jurat ha valorat actuacions com el desenvolupament d’una xarxa de recàrrega ràpida per al vehicle elèctric o la promoció de l’autoconsum solar fotovoltaic. La primera ha consistit en la instal·lació de 62 estacions de recàrrega ràpida a la xarxa viària del país, el desenvolupament de mesures per a facilitar que els ciutadans hi accedeixin (com la seva interoperabilitat o sistemes de localització en línia) o la creació d’una Taula que agrupa 102 agents del sector per identificar barreres i trobar solucions per a la mobilitat elèctrica.

Pel que fa al foment de l’autoconsum fotovoltaic, l’ICAEN ha liderat la constitució de la Taula d’Impuls a l’Autoconsum Fotovoltaic, que agrupa 70 entitats, empreses i administracions, per tal de treballar en la simplificació dels tràmits (urbanístics, de connexió a la xarxa, etc.) per a aquest tipus d’instal·lacions, i també ha convocat una línia d’ajuts per a la instal·lació de bateries vinculades a instal·lacions d’autoconsum. En aquest mateix àmbit, el Govern ha aprovat l’estratègia SOLARCAT, que té per objectiu convertir l’energia solar en el pilar energètic de Catalunya amb mesures com el foment dels sostres fotovoltaics, el suport a als equips d’emmagatzemats o la potenciació de noves formes de contractació que incentivin la inversió en generació fotovoltaica.

El compromís de l’ICAEN amb la transició energètica es materialitza també amb l’impuls i la participació en altres iniciatives i projectes, com és el cas del programa d’estalvi i eficiència energètica en els edificis de la Generalitat, l’Estratègia per promoure l’aprofitament energètic de la biomassa forestal i agrícola, l’aplicació de la certificació energètica en l’edificació o l’elaboració de la prospectiva energètica de Catalunya a llarg termini. A més, l’ICAEN, participa en actuacions per divulgar aquesta nou model energètic, com són la fira de mobilitat sostenible Expoelèctric o la fira de rehabilitació energètica d’edificis Rehabilita, entre d’altres

Els premis de Bones Pràctiques Regionals tenen com a objectiu reconèixer aquelles actuacions innovadores que milloren la qualitat de vida dels ciutadans, milloren l’eficiència en la gestió dels recursos i són sostenibles. En aquesta edició també han estat guardonades el Govern d’Antioquia (Colòmbia), el Govern de Trentino (Itàlia), la Diputació de Barcelona i el Govern de Nariño (Colòmbia).

Articles relacionats